Äkäslompolo

26.9.2012
Kalervo Niskakoski, Keijo Taskinen
Äkäslompolo – Seitsemän tunturin kylä ajan virrassa
Kirjakaari
Porvoo 2012
160 s.
 

Takaisin Kirjaesittelyt 2012

Kylä tuntureiden sylissä

Niin, missä on Äkäslompolo? No kyllä se teksteistä ja kuvistakin selviää, mutta olisi sen voinut kartallakin esittää. Kuvateoksen etu- ja takasisäkansissa on kartta vuodelta 1947 – Benny ja Rabbe Schaumanin käsin piirtämästä jäljennetty – mutta vain itseään Äkäslompolon kylää kuvaava. Sieltähän se sitten Suomi-oppaasta löytyy, Kolarin jälkeen tienhaara oikealle ja kohti tuntureita. Ylläksen maastoihin.

Kalervo Niskakoski on väylänvarren ihmisiä, aikoinaan vapaa-ajanpaikakseen Äkäslompolon valinnut ja sinne sitten juuttunut. Kaverinaan Keijo Taskinen hän on dokumentoinut tuon ennen pienen, nyt matkailukeskukseksi kasvaneen, tunturikylän elämää kokoamalla kaikista mahdollisista ja vähän mahdottomistakin lähteistä kuvia, joista vanhimmat ovat viime vuosisadan alusta.

Kuvien kerrontaan antavat ryhtiä sitä täydentävät tekstiosiot, joskin oivallisesti dokumentoidut kuvat teksteineen jopa vievät päähuomion taustoittavasta kerronnasta. Mutta tämä lieneekin ollut koko jutun idea. Kerrontateksti vain jakaa aihepiirit, kylän taustaa aina jääkaudesta 1900-luvun viimeisille vuosikymmenille, jolloin matkailuteollisuus valtasi turistimarkkinat.

Taustakertomus vie lukijansa ja katselijansa lapinkylän syntyyn, uudisasutukseen 1700-luvun puoliväliin, jolloin suomalainen kuokka iski turpeeseen noinkin kaukana pohjoisessa. Kylä kasvoi, talot lisääntyivät; niiden tarinat muodostavat kirjan toisen pääluvun.

Kyläläisten arkea ja juhlaa seurataan kuvakerronnan keinoin, seurataan elämässä pysymisen taistelua kovissa olosuhteissa, viedään lapset kouluun, tehdään heinää, käydään savotoissa ja uitolla, valmistetaan tervaa, hoidetaan porojakin ja ollaan omassa maailmassa.

Kunnes tulee tie, aluksi kurja ja ajokelvoton, sitten vähitellen parantuva. Sen myötä tulevat Lapin hulluuteen vaipuneet talvituristit, jotka asettuvat kylän taloihin vieraaksi ja synnyttävät hiljalleen uuden elämisen mahdollisuuden. Talonpojasta ja tyttärestä tulee majatalonpitäjiä, emännät opiskelevat turistien ruokintaa – löytävät jopa vihannekset ruokapöytään, miehet kuljettavat turisteja, opastavat ihmisiä, jotka tulevat tunturiin ihan ”seku vain” – siis ilman mitään tarkoitusta – hiihtämään ylös ja laskettelemaan alas, kunnes hiihdonkin korvaavat ensin alkeelliset, sitten kehittyneet, vetolaitteet ja hiihtohissit.

Maailma muuttuu ja niin Äkäslompolokin. Eri yhteisöt alkavat rakentaa kylälle majojaan ja entinen rauha katoaa – ainakin sesonkien ajaksi. Nousee varsinainen turistikylä hotelleineen. Tätä ei kuitenkaan kovasti surra, tuohan turisti mukanaan etelän markkoja, euroja ja muutakin valuuttaa. Kylä kasvaa muutaman talon yhteisöstä nykypäivän 500 asukkaan taajamaksi, uusi elämäntapa tuo muassaan uusia ihmisiä, myös kylään asumaan jääviä.

Niskakoski on kerännyt kuvat läheltä ja kaukaa, tehnyt kyläläisten kanssa – erityisesti mainitaan tietomies ja osakirjoittaja Markku Kurkkio. Tekstiä elävöittävät Anja Kurkkion – edellisen äidin – tekstilainaukset. Samoin pääsee ääneen kirjailija Maila Alatalo ja vilahtaapa mukana myös Samuli Paulaharju Jennyineen.

Teoksen suunnittelu ja kuvatoimitus on mainitun Keijo Taskisen työn tulosta ja kirjan ulkoasusta, taitosta ja kuvankäsittelystä on vastannut Heikki Riikonen Laboratorio Uleåborgista.

Kun kyse on vanhojen valokuvien kertomasta tarinasta, on teoksen perussävy mustavalkoinen. Sitä rikastuttavat kunkin pääkappaleen aloitussivut, jotka on tyylitelty värillisiksi samoin kuin harkiten sijoitetut värilliset erilliskuvat. Sen sijaan en pidä hyvänä, että kuvakerrontaa tuodaan häiritsemään laadukkaiden mustavalkoisten otosten lomaan satunnaisia värikuvia, niistäkin osa jo ajan punertaviksi patinoimia. Tyylikäs on tyylikästä, mutta sekava on sekavaa.

Kaiken kaikkiaan seitsemän tunturin kylä on saanut arvoisensa kertomuksen, jonka uskoisin käyvän hyvin kaupaksi nykypäivän turisteille ja tietenkin kyläläisille itselleen ja heidän heimolleen.

Lassi Saressalo

Kirjaa voi tilata Kirjakaaresta: p. (014) 619 126
info @ kirjakaari.fi

 

Takaisin ylös