Elävän perinnön kansalliseen luetteloon haetaan nyt ehdokkaita

20.3.2017

Suomessa tuli keväällä 2013 voimaan Unescon yleissopimus aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sopimusta lähdettiin toteuttamaan Museoviraston johdolla muun muassa osallistavan ja avoimen wikiluettelon avulla. Nyt Unescon sopimuksen monivaiheisessa toteuttamisessa ollaan Suomessa siinä vaiheessa, että haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon on käynnissä huhtikuun loppuun saakka.

Elävän perinnön wikiluettelointi on osoittanut, että maamme monimuotoisten elävien perinteiden kirjon parissa toimii valtavasti ihmisiä. Wikiluetteloon on tullut ilmoituksia kaikkialta Suomesta eri aihealueilta – yhteensä yli 80 ilmoitusta yli sadalta toimijalta.

Luettelosta löytyvät muun muassa kotiseutupäivät, aavetarinat, sirkuskulttuuri, jokamiehenoikeudet, keppihevosharrastus, räsymaton kudonta ja romanien lauluperinne. Karttahaun avulla voi selata kaikki Suomen maakunnat ja kunnat sekä mitä niistä on jo wikiin kirjoitettu. 

Wikiluettelosta kansalliseen luetteloon

Seuraava askel Unescon sopimuksen toimeenpanossa Suomessa on Elävän perinnön kansallinen luettelo, johon voi esittää wikiluettelossa jo olevia kohteita. Ehdotuksia voivat tehdä elävän aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen osallistuvat ja perinteen harjoittamista ja ylläpitämistä edistävät yhteisöt, yhdistykset tai yksityishenkilöiden ryhmät. Esitysten ytimessä tulee olla tekeminen, harjoittaminen ja välittäminen ihmisiltä toisille.

Kansallinen luettelo tekee asialle omistautuneiden työtä näkyväksi ja voi vahvistaa perinteiden asemaa. Kansallisen luettelon kohteista päättää opetus- ja kulttuuriministeriö Museoviraston ja aineettoman kulttuuriperinnön asiantuntijaryhmän esityksestä. Kansallisesta luettelosta on mahdollista tehdä ehdotuksia Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Haku Elävän perinnön kansalliseen luetteloon päättyy 30.4.2017. Seuraavan kerran kansalliseen luetteloon voi hakea aikaisintaan vuonna 2019.

>> Hakemus Elävän perinnön kansalliseen luetteloon

 

Lue lisää: