Kajaanin Valtakunnalliset kotiseutupäivät alkavat torstaina

2.8.2016

Kotiseutuväki kokoontuu 4.–7. elokuuta perinteistään ja luonnostaan rikkaan Kainuun keskuskaupungissa Kajaanissa.

Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien teema Tienviitta tulevaisuuteen kuljettaa osallistujat neljän päivän ajan halki kainuulaisen mielen ja maiseman, kohti tulevaisuutta. Tämänvuotisen kotiseututyön päätapahtuman järjestävät Kajaanin kaupunki ja Suomen Kotiseutuliitto yhteistyössä paikallisten toimijoiden kanssa.

Valtakunnallisten kotiseutupäivien infotilaisuus järjestetään torstaina 4. elokuuta kello 15.00 Kaukametsän kongressi- ja kulttuurikeskuksessa, Kaukametsän salissa (os. Koskikatu 4 A, 87100 Kajaani). Tilaisuudessa kerrotaan Valtakunnallisista kotiseutupäivistä, teemasta ja ohjelmasta. Tule kuulemaan, mitä Kajaani ja Kainuu tarjoavat kotiseutuväelle! Tilaisuudessa ovat läsnä Suomen Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen sekä Valtakunnallisten kotiseutupäivien järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Paavo Enroth.

Infotilaisuuden jälkeen samassa tilassa alkaa kello 16 kaikille avoin ja maksuton Tienviitta tulevaisuuteen -seminaari. Seminaarikahvit tarjoillaan kello 15.30 alkaen. Seminaarissa on luvassa korkeatasoisia puhujia sekä mielenkiintoista keskustelua. Seminaarissa käsitellään kunta- ja maakuntauudistusta, kotiseututyötä, Kainuun, Suomen ja Euroopan tulevaisuutta sekä rakentamisen ja pelialan näkymiä tulevaisuudessa. Puhujina ovat muun muassa kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen, Euroopan parlamentin jäsen Merja Kyllönen, professori emeritus, talotohtori Panu Kaila, Game Industry Specialist Timo Ylikangas sekä ministeri, Kotiseutuliiton hallituksen varapuheenjohtaja Raimo Sailas.

Runsas ohjelmatarjonta

Perjantaina vietetään Valtakunnallisten kotiseutupäivien avajaisia, joissa muun muassa julkistetaan Vuoden kotiseututeko. Perjantaina Raatihuoneentorilla käynnistyvät myös kaksipäiväiset Kotiseutumarkkinat, joilla voi kokea perinteistä toritunnelmaa ostosten ja ohjelmien parissa. Lapsille on tarjolla muun muassa huikea aikamatka Kajaanin linnan historiaan kreivitär Kristiina Brahen johdolla.

Perjantaina on myös Suomen Kotiseutuliiton vuosikokous, jonka alussa julkistetaan Vuoden kotiseutuyhdistys ja Vuoden kaupunginosa. Lisäksi perjantain ohjelmassa on useita keskustelukammareita, tervanpolttonäytös, vanhojen kainuulaisten lyhytelokuvien esittely, juonnettu musiikkinäytelmä Eino Leino ja kotiseutu sekä Kotiseutuklubin vuositapaaminen. Perjantai-ilta huipentuu linnanraunioilla ja Rantapuistossa näytökseen Kajaanin linnan valtauksesta sekä linnan pyrotekniseen räjäytykseen.

Lauantaina markkinahumu jatkuu koko päivän ja kotiseutuväki suuntaa kotiseuturetkille Kainuuseen. Tutustumiskohteita ovat muun muassa Eino Leinon ja Elias Lönnrotin Kajaani, Raatteentie, Talvivaara, Renforsin Ranta, Oulujärvi sekä Kajaanin keskustan nähtävyydet. Lauantaina järjestetään myös kotiseutugaala, jossa jaetaan kotiseututyön ansiomitalit.

Sunnuntaina ovat vuorossa ekumeeninen jumalanpalvelus linnanraunioilla sekä tervansoutunäytös Tervakanavalla. Kotiseutupäivien aikana järjestetään myös paljon oheisohjelmaa.

Kajaanin Valtakunnallisten kotiseutupäivien ohjelma on julkaistu osoitteessa www.kajaani.fi/kotiseutupaivat.

Kotiseutupäivien tapahtumia ja uutisia voi seurata liiton nettisivujen lisäksi sosiaalisessa mediassa:
www.facebook.com/kotiseutupaivat
https://twitter.com/Kotiseutuliitto
https://instagram.com/kotiseutuliitto
www.flickr.com/photos/kotiseutuliitto

Kajaanin linna. Kuva: Reijo Haukia.
Kajaanin linna. Kuva: Reijo Haukia.

Lisätietoja

Paavo Enroth, järjestelytoimikunnan puheenjohtaja, Kainuun museo- ja kotiseutuyhdistys ry
p. 0400 686 161, asianajo.enroth @ saunalahti.fi

Minta Rimpiläinen, koordinaattori, Kajaanin kaupunki
p. 044 4214 189, etunimi.sukunimi @ kajaani.fi

Liisa Lohtander, järjestöpäällikkö, Suomen Kotiseutuliitto
p. 045 1509 109, etunimi.sukunimi @ kotiseutuliitto.fi