Lumottu niitty

25.9.2012
Jouko Sirola
Lumottu niitty
Erään tien tarinoita

Kustannusosakeyhtiö teos
Helsinki 2012
312 s.

Takaisin Kirjaesittelyt 2012
 

Jouko Sirolan Lumottu niitty – erään tien tarinoita (Teos) on Vihdin kirkonkylän ja Nummelan välillä kulkevan vanhan tien historiikki. Tie kulkee Vihdin vanhimpien kylien halki. Lumotussa niityssä matkan alkupiste on Sukselan kestikievarissa eli nykyisessä Pitäjänkeskuksessa Vihdin kirkonkylässä ja päätepiste Kaukoilan kestikievarissa, lähellä Nummelaa.
 
Kirjassa kerrotaan vanhan tien reitistä ja sen muutoksista sekä tienvarren rakennusten historiasta. Kirjan toisena painopisteenä ovat tienvarren tapahtumat ja tarinat. Näitä tarinoita ovat tallentaneet erityisesti vihtiläiset Kaarlo Ranta ja Fanny Ekström.

Kirjassa valtakunnallisesti levinneet kansantarinat löytävät alkuperäisen paikkansa, mutta mukana on myös sellaisia kertomuksia, joita ei muualla ole kerrottu ja joille viralliset asiakirjat antavat vankan vahvistuksensa.
 
Kirjassa tietä taivaltavan kertojan seuraan lyöttäytyy erilaisia oppaita. Oppaat ovat seutukunnan viisaita, jotka tietävät asioiden oikean laidan. Silloin tällöin myös edesmenneet Kaarlo Ranta ja Fanny Ekström ilmestyvät puhumaan vanhemmista ajoista. Rannan ja Ekströmin kertomukset valaisevat 1900-luvun alkupuolen elämää, mutta kauemmaskin menneeseen kirjassa kurkotetaan ja esitetään teorioita alueen nimistöstä.
 
Taistelut Pitäjänsillalla, kaivaukset vanhan kirkon raunioilla, kirkonmäen moninaiset tarinat, kansalaissodan mielettömyydet, Lapsenmäen salaisuus, rajaäijän huutelut, Sikavahan etsintä, Kuninkaanlähteen ”matkailunähtävyys”, Kaarlo Rannan innoittajan mökki, Kokkokallion tuliset ja Kaukoilan kraatarina tunnettu hurja metsärosvo ovat esimerkkejä kirjan aiheista. Myös Venny Soldan-Brofeldtin mökin raunioilla piipahdetaan ja esitetään teoria Vihdin ensimmäisen puukirkon sijainnista.
 
Vanhojen viisaiden kunnioitus, huumori ja murteiden esittely, vakavien asioiden äärellä hiljentyminen, tarinoiden ja tiedon vuorottelu – näiden ainesten varaan rakentuu Lumottu niitty.
 
Kirjan kirjoittaja Jouko Sirola on varttunut Vihdissä, jonne sukusiteet hänet yhä yhdistävät.

Jussi Kaisjoki

Kirjaa voi tilata osoitteesta: http://www.teos.fi
p. 020 743 1250

 

Takaisin ylös