Perinnemestarin matkaopas rannikon puukaupunkeihin

15.8.2012
Hannu Rinne
Perinnemestarin matkaopas rannikon puukaupunkeihin
WSOY 2012
192 s.

 
Takaisin Kirjaesittelyt 2012


Perinnemestarin matkassa

Jos olisi aikaa, mahdollisuuksia ja varaa pistäytyä 20 rannikkokaupungissa Oulusta Haminaan ja käväistä niiden puutalokohteissa, yhteensä 250 kohteessa ja nautiskella museoiden annista, ravintoloiden tarjoilusta, majoittua mielenkiintoisissa kohteissa, tutustua ruukkimiljöihin, rautatieasemiin, erityiskohteisiin, olisin kuin Hannu Rinne. Hän, jonka tunnemme TV:n Perinnemestarina ja Perinnemestarin remonttikirjan tekijänä.

Hän nimittäin teki puolisoineen tuon matkan ja etsi remonttimestarin silmin suomalaisten rannikkokaupunkien puurakentamishelmiä. Tutustui niihin, tallensi yksityiskohtia ja nautiskeli. Mutta omien sanojensa mukaan myös koko ajan katsoi kunnostettuja kohteita ”sillä silmällä” – olisiko näistä jotain opittavaa, hyvässä tai pahassa. Ja saattoipa taidenäyttelyssä silmä etsiytyä kunnostusteknisiin yksityiskohtiin varsinaisten näyttelyiden sijaan.

Mutta ei se haittaa. Matkaopas on lajityypiltään käsikirja, joka kertoo kunkin kohdekaupungin historian lyhyesti ja näin tuo lukijansa aina siihen aikakauteen, jolloin puutalokohde on rakennettu. Suomalaisittain tietenkin kohteet ovat verraten nuoria, tulipalot ja uudelleenrakentaminen ovat pitäneet huolen siitä, ettei kovin vanhaa ole tarjolla. Yleishistorian lisäksi tarjoutuu käsikirjan käyttäjälle perustietoa ja tarkkaakin rakennuksista ja niiden asukkaista, pohjakaavoja myöten ennallistamiskuvia, sisäinteriöörejä ja maukkaita yksityiskohtia.

On kartanoa, maataloa, kotiseutumuseota, maitolaituria, kauppaa, ravintolaa, huvimajaa ja välillä rakenneoppia aumakatosta mansardikaton kautta pulpettikattoon, kaakeliuunin ihmeet ja lämmittämisen tekniikkaa.

Kustakin kohteesta on tekstin lisäksi aukioloajat, sisäänpääsymaksut, www-osoitteet katuosoitteen lisäksi. Nämä toki vaihtelevat vuosittain, mutta ylimalkaan pitävät paikkansa.

Itselleni muistiin painuvimpia esitellyistä kohteista olivat turkulaisten kohteiden lisäksi Haminan Kauppiaantalomuseo, jossa itsekin olen kaupassa lapsuudessa käynyt sekä samassa korttelissa sijaitseva nykyinen Haminan Rakennuspuoti, entinen Resenkovin rinkelileipomo ja -kauppa, jossa viimeksi asioin kesällä 2006, jolloin toiminta lakkasi.

Jokainen rannikkokaupungissa asunut tai niissä käynyt löytää oppaasta omansa. Kannattaa tutustua ja lähteä matkaan!

Lassi Saressalo

Kirjaa saa kirjakaupoista
 

Takaisin ylös