Museo matkailukohteena

 

Paikallismuseo on loistava matkailukohde!

Kulttuurista kiinnostuneet matkailijat haluavat osallistua paikalliseen kulttuuriin, oppia historiasta, ymmärtää kulttuuriperintöä ja kokea sitä elämyksellisesti. Mikä voisi olla tähän parempi paikka, kuin paikallismuseo?

Suomessa on paikallismuseoita, jotka ovat jo alueensa matkailuvaltti: esimerkillisesti ylläpidettyjä, elävöitettyjä, vetovoimaisia kohteita, jotka toimivat yhteistyössä muiden kanssa. Muutamissa museoissa käy vuosittain tuhansia vierailijoita. Jokainen paikallismuseo on tietenkin helmi ennen kaikkea sen omalle kotiseudulle ja toimijoille. Yhä useampi museotoimija kiinnostuu lisäksi matkailusta, joka voi olla innostava tapa kehittää museon toimintaa ja kertoa alueen tarinaa uusille kohderyhmille.  Kotiseutuliiton tekemään kyselyyn vastanneista paikalismuseoista 40 % kertoi, että matkailuun mukaan pääseminen on houkuttelevaa, mutta tiedon puute estää vielä toimimasta.

Matkailukohteen suuntaan kehittyminen ei välttämättä vaadi valtavia panostuksia. Riittää että matkailija tietää museon olevan olemassa, löytää sinne ja viihtyy käynnillään. Kallenaution kestikievarimuseon toiminnanjohtaja Johanna Kallenautio kannustaa: "Pienetkin jutut voivat olla kävijälle tärkeitä ja iso elämys! Ei tarvita mitään suurta hanketta."´Kallenautiossa esimerkiksi hyvin hoidettu piha, maalaustalkoot ja mahdollisuus ruokkia lampaita ovat ihastuttaneet kävijöitä. Paikkaan johtavat selkeät kyltiykset ja tiloihin on löytynyt kahvilayrittäjä, joka "ymmärtää paikan hengen". Kievarissa käy vuosittain yli 10 000 matkailijaa. Reilun 2000 asukkaan Juupajoella se on kunnan tärkein matkailukohde.
 

Tälle sivulle on koottu työkalupakki, josta voit poimia vinkkejä oman museosi toimintaan ja innostua muiden onnistumisista.

1. Miten ihmiset löytävät museoon?

> Markkinointi ja saavutettavuus

2. Mitä tekemistä voin tarjota museossa?
Kuinka saamme lisää kävijöitä ja vapaaehtoisia?

> Tapahtumat ja elävöittäminen

3. Mistä saan apua ja keneen otan yhteyttä?

> Verkostot ja yhteistyö

4. Miksi yhteen aiheeseen erikoistuminen kannattaa?  

> Kohderyhmät ja teemat

Sivusto on koottu Kotiseutumuseoiden helmet -hankkeen aikana. Hankkeessa selvitettiin paikallismuseotoimijoiden näkemyksiä kulttuurimatkailusta. Tutustu kyselyn tuloksiin täällä.

Sivustolla olevat kuvat ovat kotiseutumuseoista hankkeen aikana otettuja ja museoiden Kotiseutuliitolle lahjoittamia.
Katso lisää kuvia Kotiseutuliiton Flickristä.

Hankkeen aikana Kotiseutuliitto nosti paikallismuseoiden medianäkyvyyttä. Tutustu ilmestyneisiin juttuihin: Kotiseutumuseoiden helmet mediassa.

Kulttuurimatkailusta voit lukea lisää Visit Finlandin sivulta.