Uusi lasten tietokirja opastaa kotiseudun salaisuuksiin

28.9.2014 Vantaan kaupunginmuseo tiedottaa

Kylä josta löytyi aarre/Byn med den gömda skatten – lasten tietokirja on ilmestynyt

Kirkonkylästä löytyy arvoituksellinen avain. Kuka sen omistaa? Mihin avain kuuluu? Millainen aarre avaimen avulla lopulta löytyy, selviää Eeliksen ja Serafiinan seikkailuntäyteisen päivän aikana.

Vantaan kaupunginmuseon Kirkonkylä-tutkimusprojektin tuloksena on syntynyt upea valokuvin kuvitettu kaksikielinen lastenkirja Kylä josta löytyi aarre. Kirjan tarina kuljettaa lukijoita läpi historiallisen Helsingin pitäjän kirkonkylän.

Kirkonkylä ei ole mikään mitätön pikkukylä vaan koko nykyisen pääkaupunkiseudun vanha keskuspaikka. Kirja tutustuttaa Kirkonkylän historiaan ja menneeseen elämään sadun ja
seikkailun lomassa. Lämminhenkinen, klassista sadun kaavaa noudatteleva kirja tarjoaa vauhdikasta menoa ja sopivasti jännitystä sekä tarkkaan tutkittua tietoa kylän rakennuksista ja entisajan elämästä.

Vaikka kirja sijoittuu Vantaalle, sitä voi lukea missä päin Suomea tahansa. Kirjan pääkohderyhmä ovat 5–10-vuotiaat lapset. Kirja kannustaa sukupolvien kohtaamiseen, lasten, vanhempien ja isovanhempien yhteisiin hetkiin muistojen äärellä. Se soveltuu myös vaihtoehtoiseksi koulujen oppimateriaaliksi kotiseutuhistorian käsittelyyn.

Kirja julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi samassa painoksessa. Kirja on ns. kääntökirja, jossa kieli vaihtuu kirjan kädessään kääntämällä. Kylä josta löytyi aarre on ainutlaatuinen teos, sillä
lapsille suunnattuja tai valokuvattuja tietokirjoja julkaistaan Suomessa erittäin vähän.

Lastenkirja sisältää kirjanmerkin. Kirjanmerkin QR-koodi ja nettiosoite ohjaavat verkkosivulle, jossa on lastenkirjan maisemiin liittyvä pienoispeli. Sivusto on osoitteessa www.vantaankirkonkyla.fi. Myöhemmin sivuille avataan laajempi Kirkonkylää esittelevä verkkonäyttely.

KYLÄ JOSTA LÖYTYI AARRE/BYN MED DEN GÖMDA SKATTEN
Teksti: Karoliina Junno-Huikari ja Riina Koivisto
Valokuvat: Raisa Rautiainen-Laakso
Käännös: Barbara Westman

Lisätietoja julkaisusta:
projektijohtaja Andreas Koivisto, puh. 050 302 4926.

www.vantaa.fi/kaupunginmuseo
www.facebook.com/Kirkonkyla